Els més de 350 inscrits que ha tingut la jornada coorganitzada entre INNOVI i INCAVI, deixa evidència la gran preocupació que té el sector de la viticultura sobre les malalties de la vinya i l’interès que suscita les varietats resistents com a una de les solucions.
A la jornada inaugurada pel Director de l’INCAVI Salvador Puig, van participar experts en aquest àmbit de la viticultura que ens van il·lustrar amb els seus coneixements i experiències tan passades com presents
Hernán Ojeda, enginyer agrònom i investigador de la Unitat Experimental del INRA de Pech Rouge va explicar-nos quina és la situació d’aquest tipus de material vegetal a França i l’estratègia que es segueix des de l’INRAE.
Va incidir en què la única manera, a la llarga, d’acabar amb les malalties de la fusta és la recerca de varietats resistents a les malalties, com ja havia passat amb la fil·loxera o les clorosis En aquest sentit, va engrescar als viveristes que treballessin en aquest tipus de projectes per tal d’implementar els ceps resistents a les malalties de la fusta. Actualment a França ja estan autoritzades diferents varietats generades per hibridació.
Mireia Bordas, Dra. Enginyera Agrònom i responsable d’R+D d’Agromillora, va exposar les varietats resistents que s’estan desenvolupant en base a material parental italià. Els resultats exposats demostren que la línia iniciada va pel camí correcte amb resistències quasi totals al míldiu d’exemplars sense cap tractament.
En Josep Maria Albet, propietari i director tècnic d’Albet i Noya, va explicar l’estat en que es troba el projecte de desenvolupament de VRIAACs basades en varietats autòctones com el macabeu, xarel·lo o parellada.
A continuació un dels tècnics investigadors de l’INCAVI, Lluís Giralt, va presentar els resultats de les proves fetes amb les varietats resistents al míldiu anteriorment presentades per Agromillora i Albet i Noya, en ambdós casos amb dades molt positives
I finalment, Xoan Elorduy, Cap de Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l’INCAVI va posar als assistents en el context legal de les noves varietats de vinya explicant el llarg camí per autoritzar una nova varietat.
La jornada va acabar amb la taula rodona de tots ponents per resoldre els dubtes que es van anar generant al llarg de la sessió.
Podeu trobar totes les intervencions al web del PATT.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris